Magántanárok – felvételihez nélkülözhetetlenek

2016. január 20., szerda • Utolsó frissítés: 2016. január 20., szerda, 15:19


„Öt alkalom után leülünk a szülővel, és ha úgy látjuk, esélytelen, hogy a gyermeket néhány hónap alatt felkészítsük a felvételire, ezt őszintén megmondjuk, és nem vállaljuk a különórákat, még ha az nekünk pluszbevételt is hozna” – mondja Jónás Lajosné, a korrepetálással, illetve felvételire és érettségire felkészítéssel foglalkozó óbudai Thalész-kör magyartanára. Matektanár férjével több mint húsz éve magánórákat tartanak délutánonként, illetve szombatonként – sok száz kollégájukhoz hasonlóan. Abban különböznek a különfoglalkozásokat fizetéskiegészítésként vállaló pedagógusoktól, hogy ők ezt régóta főállásban végzik.

A HVG körkérdéséből az derül ki, hogy a népszerűbb tanároknál már május környékén betelnek a délutáni időpontok a következő tanévre, jellemzően a saját tanítványokkal vagy az adott iskola más osztályába járó diákokkal. A gombamód szaporodó internetes magántanár-hirdetések is arra utalnak, hogy mind több gyermek jár délutánonként vagy hétvégenként különórákra, elsősorban azért, hogy az elit gimnáziumokba bejusson, akár már negyedik vagy hatodik osztály után. „Sok szülőnek jó, ha arra van ideje, hogy az otthon töltött napi két-három órában megetesse a gyerekeit, jobb esetben ne házhoz rendelt pizzával, s közben veszekedjen velük a nap történéseiről. Akadnak, akik egy hármas becsúszása után azonnal magántanárt keresnek, hogy a csemete ne szokjon hozzá a rosszabb jegyekhez. Ez főként harmadik és ötödik osztályban jellemző, akkor lesz ugyanis hirtelen nehezebb a tananyag. Másrészt egyre többen dolgoznak külföldön, így a gyerekeiknek időnként vizsgázniuk kell a hazai intézményekben, s ehhez is magántanár segítségét kérik” – magyarázza az igény növekedését Jónás Lajosné. A tehetősebb családok pedig szimplán napközi helyett választják a különfoglalkozást. Az igazsághoz tartozik az is, hogy az általános iskolákban nem is törekednek arra, hogy felkészítsenek a nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumok központi felvételijére, hiszen nem akarják elveszíteni a jó képességű diákjaikat. Igaz, maga a felvételi teszt nem a tananyag visszakérdezése, inkább kompetenciaméréshez hasonló szűrés. Ami pedig a felsőoktatásban tanulók korrepetálását illeti, az első témazárók sikertelensége után következik az igazi felfutás.

A magántanárok óradíjai széles sávban mozognak. Például a matematikafelvételire jellemzően 3 ezer forint körüli összeget kérnek egy óráért – ami helyenként 45, másutt 60 perc. Az összegek persze földrajzi hely szerint is különböznek. Az ország nyugati részében alig maradnak el a fővárosiaktól, de például Nyíregyházán vagy Miskolcon sokszor csak a budapesti óradíj felét kell fizetni. A „házhoz megyek” jelszó mindenütt legalább 500 forint felárat takar, de a tapasztaltabb pedagógusok azt mondják, aki igazán jó, az nem vállalja ezt az extra szolgáltatást, hiszen anélkül is sorban állnak nála a gyerekek. Ugrik az árszint a főiskolai-egyetemi szaktárgyaknál: a mérnök tanárok például jellemzően egy ezressel többet kérnek óránként, mint „hagyományos” pedagógus kollégáik. Felmehetnek az óradíjak akár 5000–6000 forintig is, de ilyen összeget csak speciális szakterületeken lehet elkérni.

A felvételifelkészítésnél sokan a kiscsoportos, két–három fős foglalkozásokat tartják a leghatékonyabbnak, mondván: így „húzzák egymást a gyerekek”. Ilyen esetekben az óradíj is valamivel alacsonyabb, 2000 forint körül alakul fejenként. Az egyetemisták is olcsóbbak magántanárként: akadnak, akik már 1500 forintért elvállalnak egy tanórát, de az ő esetükben a 90 perces foglalkozásért 4 ezer forint a leggyakoribb, amiért házhoz is mennek.

Bár a rendszeres különórák havi több tízezer forintos kiadást jelentenek a családoknak, általában csak néhány hónapon át kell kigazdálkodniuk a felvételiző gyerekek szüleinek a pluszösszeget. A magántanárok ugyanis általában az előző évek felvételi tesztjeit veszik végig a jelentkezőkkel, vagy azokhoz hasonló feladatokat oldanak meg velük, erre pedig egy jó képességű gyereknél nagyjából elegendő a szeptembertől január-februárig tartó időszak – legalábbis a négy- és hatosztályos gimnáziumokba aspirálók esetében.


2016 / 04

2016. január 23.

A cikket a 2016/04. lapszámban olvashatja.


Magántanárok – felvételihez nélkülözhetetlenek
  Másolat Önnek

HVG aktuális hetilap
HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG- és DHVG-előfizetési csomagot, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Megnézem az aktuális hetilap tartalmát »
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re
Európai turizmus
MOZAIK

Magas felek

Genetikailag kódolt, hogy milyen magasságú párt választunk magunknak – állítják a skóciai Edinburghi Egyetem kutatói.HVG Klubkártyával olcsóbb

Ön a böngészés közben a HVG csoport egy másik weboldalán kijelentkezett, ezért innentől ezen az oldalon sincs belépve.

X